| |
|
Vad finns i
naturliga/ekologiska/certifierat
ekologiska produkter i
Sverige? |
|
|
|
Inga "gröna" produkter
innehåller syntetiska
ingredienser väl... |
|
Litar du på certifieringslogon? Vill du handla produkter som är certifierat ekologiska men som innehåller syntetiska - kemiskt behandlade - ingredienser eller tycker du som vi att ekologiska produkter ska vara fria från sådant? Barn är dessutom känsligare för kemikalier än vad vi som vuxna är.
Nedanstående ingredienser går att finna i produkter på den svenska marknaden som säljs under devisen naturlig, ekologisk och till och med certifierat ekologisk. Vi på Lagerstedt & Company tycker förstås att detta är skandal. Vi konsumenter måste kunna lita på att en produkt är ren om den är certifierat ekologisk, men det kan vi inte. Därför har vi som en hjälp för dig, lagt upp en lista på de ingredienser som är syntetiska, som du har all anledning att se upp med.
Berätta för din handlare och din frisör så att de blir uppmärksammade på detta problem. Sprid till dina vänner och ställ frågor till tillverkarna om varför de inte använder naturliga ingredienser istället. Det går nämligen alldeles utmärkt att tillverka hudvårdsprodukter utan dessa skadliga syntetiska kemikalier. |
|
|
|
|
|
CAS-nummer är unika
numeriska identifikatorer
för kemiska föreningar,
polymerer, biologiska
sekvenser, mixer och
legeringar. Chemical
Abstracts Service (CAS), en
avdelning av The American
Chemical Society, ger dessa
identifikatorer till alla
ämnen som har beskrivits i
litteraturen. CAS
upprätt-håller och säljer
även en databas med dessa
kemikalier. |
|
Omkring
23 miljoner föreningar har fått
ett CAS-nummer hittills, och
4000 nya får ett nummer varje
dag. Syftet är att göra
databassökningar enklare,
eftersom kemikalier ofta har
många namn. Nästan alla
molekyldatabaser idag tillåter
sökningar genom CAS-nummer.
(enligt wikipedia) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Parabener -
Tillverkas inte i Sverige
utan måste importeras
Det är
till och med så att
parabener har blivit funna i
inomhusluft enligt en studie
kring sammansättningar som
kan ge endokrina störningar;
"Phthalates, Alkylphenols,
Pesticides, Polybrominated
Diphenyl Ethers, and Other
Endocrine-Disrupting
Compounds in Indoor Air and
Dust" Läs gärna här:
http://www.rachel.org/files/document/Phthalates_Alkylphenols_Pesticides_Polybromina.pdf
|
|
Ethylparaben,
Methylparaben,
Propylparaben
= ...är hormonstörande
= Uppfattas som ett hormon
av kroppen. Kroppen kan
reagera på det falska
hormonet eller hindras ifrån
att reagera när riktiga
hormon produceras i kroppen.
Parabenerna produceras genom
att 4-hydroxibenzoesyrans
syradel reagerar med lämplig
alkohol. Utgångsämnet
4-hydroxibenzoesyra
framställs genom att
kaliumsaltet av fenol
upphettas kraftigt
tillsammans med torr
koldioxid som gör så att en
syregrupp bildas på
fenolatringen. Läs mer på
KemI |
|
Breast cancer and exposure
to hormonally active
chemicals: An appraisal of
the scientific evidence
A background briefing paper
by Professor Andreas
Kortenkamp, Head of the
Centre for Toxicology, The
School of Pharmacy,
University of London
|
|
Ethylparaben -
Läs mer på
Science Lab |
|
Propylparaben
-
Material Safety Data Sheet |
|
Methyl paraben -
Läs mer på
Science Lab
Läs mer på
Skin Deep
|
|
Läs mer på
Gronn
Hverdag
Läs mer på
Introduction to Hormone
Disrupting Chemicals
Läs mer på
Mindfully.org
Läs mer på
Organic Consumers
Association
Läs mer på
Breast Cancer Fund
Lista över litteratur
från Cornell:
Parabens: evidence of
estrogenicity and
endocrine disruption.
Läs mer på Breast Cancer
Fund
Parabens and Breast
Cancer
|
|
|
| |
|
|
|
Etoxylerade tensider
- kemiskt manipulerat fett |
|
Sodium Laureth sulfate
Läs mer på
Environmental Working
Group
Benämns också som Sodium
lauryl ether sulfate -
läs mer på
Hazardous Substances
Data Bank |
|
Mipa Laureth Sulfate
Framställs ur kokosfett
eller palmkärnolja
isoleras den mättade
fettsyran laurinsyra.
Med hög värme, tryck och
en katalysator reduceras
den till motsvarande
fettalkohol,
laurylalkohol. Denna
behandlas med etylenoxid
(etoxyleras) och
svavelsyra och
neutraliseras med
alkaliskt
monoisopropanolamin (MIPA).
Läs mer på
Shenet
Läs mer på
The National Industrial
Chemicals Notification
and Assessment Scheme (NICNAS)
|
|
Laureth 4 -
Läs mer på
Hazardous Substances
Data Bank |
|
TEA-laurethsulfate
Sodium och Laureth
sulfate
Tensidblandningar med
MIPA-laurylsulfat säljs
under många skiftande
handelsnamn, t. ex:
• Laureth sulfate
(INCI-namn: MIPA Laureth
Sulfate and
Cocoamidopropyl Betaine)
Tensidblandning ur
kemiskt manipulerat
fett. Används för
rengöring.
• Lipotensid
(INCI-namn: Laureth-4
and MIPA Laureth Sulfate
and Cocoamide DEA)
Flytande
handelsblandning som
används som
emulgeringsmedel för
olja och eterisk olja,
t. ex. i badolja. Läs
mer på
Shenet
Läs
Impurities of concern in
personal care products
- Skin Deep
|
| |
|
|
| |
|
Propyleneglycol
-
Används också som
kylarvätska och
som antifrostmedel. |
|
Propyleneglycol
Propandiol
Framställs med hjälp av
Propylene Oxid.
Läs mer här:
Haz-Map
Läs mer här:
International Chemical
Safety Cards
Läs mer här:
Propylene glycol
Läs mer på
Scorecard
|
|
|
| |
|
|
|
Peg
- kemiskt manipulerat fett |
|
Olive Oil PEG
isoleras ur vegetabiliska oljor
och görs om till fettalkoholer,
t. ex. cetylstearylalkohol och
stearylalkohol. Fettalkoholerna
etoxyleras, behandlas med
etylenoxid (oxirane), ett
lösningsmedel från
petroleumindustrin, så att de
förestras. Estrarna måste
vakuumrenas noggrant från dioxan
(1,4-dioxan).
Etoxylering av fettalkoholer ger
också katjoniska tensider -
laneth, steareth, ceteareth och
annat på -eth - läs mer under
Etoxylerade tensider
Tillverkningsämnet etylenoxid
kan lämna rester av dioxan, ett
cancerogent ämne som absorberas
genom huden, i PEG-produkter och
PEG-derivat.
Läs mer om etylenoxid på
säkerhetsdatablad
Läs mer om 1,4-dioxan på
Lab Scan
Läs mer om 1,4-dioxan på
Niosh
Läs mer om 1,4-dioxan på
Report on carcinogens, eleventh
edition
Läs mer om 1,4-dioxan på
the Campaign for Safe Cosmetics
|
|
PEG-10
Etoxylerad solrosolja. PEG står
för PolyEthyleneglycol. Om man
nu vill använda solrosolja i
sina ekologiska produkter,
varför använder man inte
certifierat ekologisk solrosolja
helt enkelt? Fettalkoholerna
etoxyleras, behandlas med
etylenoxid (oxirane), ett
lösningsmedel från
petroleumindustrin, så att de
förestras. Estrarna måste
vakuumrenas noggrant från dioxan
(1,4-dioxan). Läs mer på
Shenet
Läs
Impurities of concern in
personal care products
- Skin Deep |
|
PEG-7 glyceryl
cocoate
- kommer info... |
| |
|
|
| |
|
Betainer - Kemiskt
manipulerat fett -
Tillverkas inte i Sverige
utan måste importeras |
|
Cocamidopropylbetaine
Kokosamidopropylbetain
Betain finns naturligt i
små mängder i
sockerbetor men
tillverkas kemiskt ur
kokosfett, palmolja etc.
vars fettsyror isoleras
och görs om till fasta
fettalkoholer med hjälp
av
natriumhydroxid. Mineralolja
(flytande paraffin) kan
också vara utgångspunkt,
men vegetabilisk eller
animalisk fettråvara är
vanligare. Hör till de
amfotära tensiderna. Läs
mer på
Shenet
Till propylbetainerna
hör, förutom den vanliga
cocoamidpropyl-betain,
t. ex.
alkylamidpropyl-betain,
canolamidpropyl-betain,
isostearamidopropyl-betain,
laurylamidopropyl-betain,
oleamidpropyl-betain.
|
|
Läs mer på
Kemikalieinspektionen
Läs mer på
Haz-Map
Läs mer på:
EWG - Skin Deep
Läs mer på
Skin Deep
|
| |
|
|
| |
|
Syntetiska tensider
(se även under Betainer samt
Etoxylerade tensider) |
|
Cocamidopropyl
Hydroxysultaine
- Enligt EWG saknas det
grundläggande studier om
ämnets giftighet. Läs mer på
Skin
Deep.
Tillhör gruppen
kvartära ammonium föreningar.
Läs gärna mer på
Shenet
om tensider. Används bland
annat för muskelavslappning.
Läs mer
här.
Läs mer i
Household Products Database
Säkerhetsdatablad från
American International
Chemical Inc. |
Sodium
Coco-Sulfate
-
(samma
kemikalie
som Sodium
Lauryl
Sulfate) har
samma CAS-nr
151-21-3
Enda
skillnaden
är att den
är gjord på
cocosolja
istället för
palmolja. Om
man är
allergisk
för SLS så
kan man vara
allergisk
för SCS. Not
assessed for
safety in
cosmetics by
industry
panel. Läs
mer på
Skin Deep.
|
| |
|
|
|
Syntetiska oleokemikalier |
|
Caprylic/capric triglyceride
Många oleochemikalier,
förestrade ingredienser och
fettsyreestrar involverar
användning av giftiga
ingredienser såsom amylalkohol
eller finkeloljor under
tillverkningen. Läs mer på
Organic Consumer Association |
|
Cetyl alcohol
Tillverkas ofta med hjälp av
kemikalier som metanol eller
sodium methylate tillsammans med
copper chromate
(en carcinogen) under extrem
temperatur och tryck. Många
metoder av tillverkning av
fettsyror eller andra
oleochemikalier skapar
transfettsyror i den slutliga
produkten som ett resultat av
tillverkningsprocessen.
Transfettsyror eller
transisomerer kan ha skadliga
effekter på huden på grund av
deras förmåga att hämma
prostaglandiner.
Transfettsyrorna gör att kroppen
inte kan omvandla fettsyrorna
till goda prostaglandiner.
Prostaglandiner tillverkas av
kroppen och återfinns i
cellväggarna och i vävnader och
är viktiga för att bibehålla
friska cellväggar. Om
prostaglandinerna hämmas så kan
allvarliga hudsjukdomar uppstå.
Transfettsyror kan också skapa
fria radikaler vilka kan bidra
till cellmutationer. Läs mer på
Organic Consumers
Association |
|
Cetearyl alcohol
Idag görs de av
palmitinsyra och
stearinsyra ur andra
animaliska eller
vegetabiliska fetter och
oljor. För omvandling av
till fettalkohol
tillsätts fettsyrorna en
katalysator och
behandlas med vätgas vid
tryck och temperatur
över 300°. Läs mer på
Shenet.
Läs mer på
Sciencelab. |
|
Glyceryl Stearate
Syntetiskt förestrad
kemikalie. Vid
tillverkning används
giftiga alkoholer, syror
och katalysator. Färdig
produkt kan innehålla
transfettsyror. Otaliga
fettsyror finns det;
stearinsyra och
palmitinsyra är de
vanligaste. Det är när
de förenas med glycerin
som de blir till fett
(glycerinestrar,
glykolestrar, glycerider)
och inte bara fria
fettsyror som skräpar
omkring. Fetterna kan
brytas ner (spjälkas) så
att fettsyrorna skiljs
från glycerinet, och
sedan sättas ihop igen i
nya proportioner till
just det fett man vill
ha. Det är det man har
gjort med
Glycerylstearate.
Läs mer på
Sciencelab |
|
Bis-Diglyceryl
Polyacyladipate-2
Läs mer på
Skin Deep
"Not assessed for safety in
cosmetics by industry panel" Läs
mer på Organic Consumers:
Organic Consumers
Association
"It is a synthetic oleochemical
of the glyceryl ester family" |
| |
| |
| |
|
Nanopartiklar |
|
Titanium Dioxide
Nanopartiklar.
Titandioxid av "cosmetic
grade" som har storleken
10-30 nanometer kan trigga
fria radikaler. Här är en
artikel om nanopartiklar:
Nono´s Troubled Waters
Läs mer om nanopartiklar i
Nanoteknik – stora risker
med små partiklar?
En kunskapssammanställning
om risker med nanoteknik för
hälsa och miljö, samt
förslag till hur
identifierade kunskapsluckor
bör åtgärdas. Snabbfakta i
word-format från samma
broschyr finner du
här. |
| |
| |
| |
|
Övriga ingredienser |
|
Sorbitol E420
Läs mer på
E-nummerlistan
Mer fakta här:
Material Safety Data
Sheet
Läs mer på
Scorecard
Läs mer på
Hazardous Substances
Data Bank
Industriellt tillverkas
sorbitol genom att
stärkelse spjälkas med
hjälp av syra eller
enzymer till druvsocker
(glukos), som sedan
omvandlas till sorbitol
genom katalysisk
hydrering.
|
|
Cocamide DEA
Ett problem med denna
typ av ämnen är att de
kan innehålla
nitrosaminer som
förorening (nitrosaminer
är cancerframkallande).
Kan också bilda
nitrosaminer i förening
med andra ämnen,
antingen förekommande i
produkten, på huden
eller i samband med
nedbrytning. Mer fakta:
Hazardous Substances
Data Bank
DEA, MEA, TEA är nära
besläktade etanolaminer
(MEA, DEA, TEA)
irriterar luftvägarna
krafigt. De är inte
giftiga i sig, men kan
reagera kemiskt med
andra ämnen (t ex med
nitratjoner i
dricksvatten och
förpackningar och
konserveringsmedlet
bronopol i krämer) och
bilda nitrosaminer som
lätt tränger genom huden
och är leverskadande och
cancerogena. DEA har
visat sig tas upp av
huden - åtminstone hos
möss - även utan
bildning av nitrosaminer
och bidra till eller
orsaka levercancer. TEA
är antagligen också
cancerogent när det tas
invärtes (nitrosaminerna
bildas i magsäcken),
varför invärtes bruk är
förbjudet i Schweiz. Läs
mer på
Skin Deep
|
|
Pregnenolone
Utvinns från kolesterol
vilket är en lipid, ett
fettaktigt ämne som är
viktiga byggstenar i de
cellmembra som utgör
varje cells yttre skal,
och även finns i
organeller inuti varje
cell. Rent kemiskt är
kolestrerol även en
steroid och en alkohol.
Namnet kommer från
grekiskans Chole som
betyder galla och
stereos, fast när man
först identifierade
ämnet var det i fast
form i gallstenar. Det
kemiska suffixet - ol
står för att ämnet är en
alkohol. Läs mer på
Wikipedia
När man utvinner ämnet
använder man sig av
hydroxylering
Läs mer på
Science Lab
Läs mer på
American Cancer Society
Läs mer på
PDR Health
|
|
StearalKonium Chloride
Bensalkonklorider, (ABDMAC)
Stearalkonium chloride (stearyl-dimetyl-bensylammoniumklorid)Konserveringsmedel.
Är lättnedbrytbara men
mycket giftiga för
vattenlevande
organismer.
Bensalkonklorider med
C12- C14 är inte
potentiellt
bioackumulerbara, medan
de med längre kolkedja
är potentiellt
bioackumulerbara. MILJÖ:
Bedömt som miljöfarligt.
Hör till gruppen
Kvartära
ammoniumföreningar
vilka är
katjonaktiva tensider.
Hela gruppen
katjonaktiva tensider är
överlag toxisk både akut
och på längre sikt.
Läs mer på Pub Med -
Quaternary ammonium
compounds and
occupational asthma.
Läs mer här:
Hazardous Substances
Data Bank
Läs mer här:
Science Lab
Läs mer på
Scorecard
|
|
Polysorbate 20 (E 432
Polyoxietylensorbitanmonolaurat)
Fettsyror isoleras och
förestras med
sorbitolsyra till nya
fetter, "fettsyreestrar
av polyoxyetylensorbitan".
Det finns flera. Kallas
också för "Tween 20". Är
en klar gul till gulbrun
oljelik vätska med svag
lukt och bitter smak.
Hör till de nonjonaktiva
tensiderna. Läs mer på
Shenet.
Polysorbater (E 432 - E
436) är syntetiska
emulgeringsmedel som kan
innehålla skadliga
restsubstanser
(etylenoxid,
etylenglykol), öka
upptaget av lipofila
ämnen samt modifiera E
1201 (Polyvinylpyrrolidon)
och E 1202 (Polyvinylpolypyrrolidon)
kan innehålla
restsubstanser av
vinylpyrrolidon, ett
ämne som anses
cancerframkallande hos
djur. E 1201
har bedömts som
oklassificerbart av
WHO:s internationella
center för
cancerforskning IARC.
Läs mer på
Europaparlamentet.
Läs mer på
E-nummerlistan
Läs mer på
Science lab
|
|
Butylene glycol -
Läs mer på
Hazardous Substances
Data Bank |
|
Stearyl Alcohol
Milt irriterande för hud
och ögon. Kan ge
överkänslighetsreaktioner
(nässelutslag) och
allergiska reaktioner.
Läs mer på
Shenet
Läs mer på
Science Lab
|
|
Glycerin
Det är skillnad på
glycerin. Det finns både
Nativt glycerin som är
en biprodukt vid
tvåltillverkning
samt Syntetiskt glycerin
från råolja. Synonymer
är Glycerol,
glycerylalkohol,
propantriol, oljesött,
Scheeles sött,
1,2,3-propantriol.
Propen kloreras med
värme till allylklorid,
som oxideras med
hypoklorit till
diklorhydrin, som
omvandlas med lut
(natriumhydroxid eller
kaliumhydroxid) till
epiklorohydrin, som
hydroliseras till
glycerin. Det började
med att man fick
glycerin som biprodukt
vid raffinering av
råolja, t. ex. ur
allylalkohol och
propylengas. Läs mer på
Shenet
Ännu mer fakta:
Science Lab
Läs mer på
Hazardous Substances
Data Bank
|
|
Polyvinylpyrrolidon/PVP
-
(även om det är en 60 år
gammal uppfinning
betyder det inte att den
är ogiftig, se bara på
amalgam och andra
miljögifter) Här kan du
läsa lite fakta:
Material Safety Data
Sheet |
|
Calsium Sulfate -
Läs mer på
PAN Pesticides Database
Läs mer på
Science Stuff
|
|
Ethylhexyl palmitate -
Läs mer på
Wikipedia |
|
Hydrogenated Palm
Glycerides
Kemiskt modifierad med
hjälp av hydrogenering
(härdning). Stora
mängder vegetabiliska
oljor härdas årligen
genom hydrogenering. Läs
mer om
hydrogenering |
|
sodium
hydroxymethylglycinate -
kommer info... |
|
POLYGLYCERYL-3-PALMITATE
- kommer info... |
|
SODIUM HYALURONSYRAATE (Hyaluronsyra)
- kommer info... |
|
GLYCERYL CAPRYLATE
- kommer info... |
|
LAURYL GLUCOSIDE
- kommer info... |
|
COCO-GLUCOSIDE
- kommer info... |
|
DECYL GLUCOSIDE
- kommer info... |
|
HYDROLYZED WHEAT PROTEIN
- kommer info... |
|
Hydrolyzed Soybean
Protein
Hydrolyzed Protein
Enligt amerikanska FDA
används det till att
förhöja smak och
innehåller monosodium
glutamat.
Läs mer på
Sveriges Konsumenter i
Samverkan
Hydrolysering
= (spjälkning) eller
jäsning av proteiner.
Att ett protein är
hydrolyserat betyder att
det behandlats med
enzymer eller blivit
kemiskt behandlat och
delats upp i kortare
kedjor av aminosyror.
Läs mer om glutamat
här. |
|
Sodium Benzoate
- E 211 Natriumbensoat
besläktat med t. ex.
bensylbensoat och
parabener.
Läs mer på
Scorecard
Giftigt invärtes i höga
doser; det
rekommenderade dagliga
maxintaget är 5 mg per
kilo kroppsvikt.
• Känslighet: En del
människor tål inte
natriumbensoat när det
förekommer i starkt sura
produkter medan det i pH
över 4 kan tålas utmärkt
bra.
• Astma: Många
misstankar har på senare
år riktats mot bensoater
som används som
konserveringsmedel (natriumbensoat,
bensoesyra, parabener m.
fl.), t. ex. att de
skulle bidra till den
ökande förekomsten av
astma hos barn.
•
Cancer: Det har visat
sig att natriumbensoat
och askorbinsyra kan
reagera med varandra och
bilda det mycket
cancerogena ämnet
bensen. Molekylerna är
mycket små och tränger
lätt in i blodbanor och
lungor och skadar
cellernas arvsmassa även
i små doser. Gränsvärdet
för bensen i
dricksvatten i Europa är
1 ug (mikrogram) per
liter, storstadsluft
innehåller 10 gånger
mer, en cigarett 50
gånger mer.
Kombinationen (E 211
natriumbensoat, E 300
askorbinsyra) finns i
bl. a. läskedrycker.
• Hyperaktivitet:
Misstankar om att
natriumbensoat i
livsmedel kan framkalla
hyperaktivitet hos barn
fick ny näring hösten
2007 när den medicinska
tidskriften Lancet
publicerade en rapport
från en engelsk studie.
Barnen fick 45 mg (0,45
gram) per dag, ungefär
som i en läsk. Läs mer
på
Shenet
|
|
Fenoxyetanol
-
Skin Deep
Alkohol som inte har
hittats i naturen.
Använd som
konserveringsmedel ensam
eller blandad med t. ex.
parabener. Kan ge
kontaktallergi och
kontakteksem. Läs mer på
Shenet
Läs mer på
Hazardous Substances
Data Bank
Läs mer på
National Institute for
Occupational Safety and
Health
|
|
Squalane -
Läs mer på
Sciencelab |
|
Sodium Stearoyl
Lactylate
Natriumstearoyllaktylat
Stearinsyra behandlas
med mjölksyra; båda kan
ha antingen
vegetabiliskt eller
animaliskt ursprung. När
man har behandlat
stearinsyran
med mjölksyra låter man
det reagera med
kaustiksoda och
kalciumhydroxid. Läs mer
på
Answers.com
Läs mer på
Science Lab
Läs mer på
Skin Deep
- Not assessed for
safety in cosmetics by
industry panel
Säkerhetsdatablad för
stearinsyra
här.
Läs mer om stearinsyra
på
Shenet. |
|
Isostearamidopropyl
Morpholine Lactate
Syntetiskt framställt -
kemiskt manipulerade
fettsyror. Läs mer på
Cosmetics Unmasked
Läs mer på
Skin Deep
- Not assessed for
safety in cosmetics by
industry panel |
|
Lactic Acid
Investigated as a mutagen.
Potentiella hälsoeffekter;
Inhalation:
Inhalation of dust or vapors
may be corrosive to the
mucous membranes. Symptoms
may include sore throat,
coughing, and shortness of
breath.
Ingestion:
Corrosive. Causes burns in
the mouth, throat, and
stomach. May cause diarrhea,
nausea, vomiting,
perspiration, and shortness
of breath. Severe cases may
produce cyanosis and
vascular collapse.
Skin Contact:
Causes severe irritation.
May have corrosive effects,
producing skin burns.
Eye Contact:
Causes severe irritation.
May cause redness, pain,
blurred vision, and eye
damage.
Läs mer på
JT
Baker.
|
|
Coco-Glucoside
- Not assessed
for safety in
cosmetics by
industry panel.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Dicaprylyl
Carbonate
- Not assessed
for safety in
cosmetics by
industry panel.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Glyceryl Oleate
- Human irritant
- strong
evidence. One or
more animal
studies show
sense organ
effects at
moderate doses.
Suspected to be
an environmental
toxin. Läs mer
på
Skin Deep. |
|
Hydrogenated
Castor Oil
(härdad olja)
- Safety
assessment was
based on related
chemical.
Uncertain
environmental
toxin and
uncertain
persistent
or
bioaccumulative.
Stora
mängder
vegetabiliska
oljor härdas
årligen
genom
hydrogenering
för att ge
margarin.
Kontakten
med
katalysatorytan
kan ge
upphov till
en omlagring
av cis- till
trans-dubbelbindningar,
så kallade
transfetter.
Hydrogenering
används även
inom den
petrokemiska
industrin.
|
|
Magnesium
Stearate
- One or more
animal studies
show endocrine
system
disruption at
high doses. One
or more animal
studies show
liver effects at
high doses.
Safety
assessment was
based on related
chemical.
Uncertain
environmental
toxin and
uncertain
persistent or
bioaccumulative.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Magnesium
Sulfate
- One or more
animal studies
show broad
systemic
effects at very
low doses. One
or more animal
studies show
brain and
nervous system
effects at
moderate doses.
One or more
animal studies
show
reproductive
effects at high
doses. One or
more in vitro
tests
non-mammalian
cells show
positive
mutation results.
One or more
animal studies
show biochemical
changes at high
doses where the
human health
implications are
not yet well
understood. Not
assessed for
safety in
cosmetics by
industry panel.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Polyglyceryl-2
Dipolyhydroxystearate
-
Not assessed for
safety in
cosmetics by
industry panel.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Polyglyceryl-3
Diisostearate
-
Not assessed for
safety in
cosmetics by
industry panel.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Polyglyceryl-3
polyricinoleate
- Not assessed
for safety in
cosmetics by
industry panel.
Läs mer på
Skin Deep. |
|
Sodium
Dehydroacetate
- Classified as
toxic or harmful.
One or more in
vitro tests on
mammalian cells
show positive
mutation results.
One or more
animal studies
show endocrine
system
disruption at
high doses. One
or more animal
studies show
reproductive
effects at high
doses. One or
more animal
studies show
brain and
nervous system
effects at high
doses. Läs mer
på
Skin Deep. |
|
Sorbitan
Palmitate
- One or more
animal studies
show sense organ
effects at
moderate doses.
One or more
animal studies
show skin
irritation at
low doses. Läs
mer på
Skin Deep. |
|
Stearic Acid
- One or more
animal studies
show brain and
nervous system
effects at very
low doses. One
or more animal
studies show
respiratory
effects at very
low doses. One
or more in vitro
tests on
mammalian cells
show positive
mutation results.
One or more
animal studies
show endocrine
system
disruption at
high doses. One
or more animal
studies show
skin irritation
at low doses.
Suspected to be
an environmental
toxin. Läs mer
på
Skin Deep. |
| |
| |
| |
| |